Werken met influencers: een uitgebreide juridische checklist.

Jul 14 2020 -
Hoe lang moet een post online blijven staan?


We schreven al eens eerder over de juridische aspecten van influencer-marketing, maar een uitgebreide juridische checklist ontbrak nog. Alhoewel we de checklist met zorg hebben samengesteld, is deze enkel door ons op deze website geplaatst om je alvast een beetje op weg te helpen. De checklist is dus nadrukkelijk niet bedoeld als vervanging voor een op maat opgestelde overeenkomst, dan wel een op maat gemaakt juridisch advies. Ken je die grap dat het recht “die ene uitzondering op die ene uitzondering” is? Daarmee hebben we ongetwijfeld ons punt gemaakt.


Checklist voor een influencer-overeenkomst

 • Op welke social media accounts gaat de influencer voor jou reclame maken? Alleen op Instagram of ook op LinkedIn en TikTok? Wees je ervan bewust dat sommige influencers verschillende social media accounts bijhouden. Het is dan ook geen overbodige luxe om expliciet te benoemen op welke accounts jouw influencer dient te posten.
 • Hoe lang gaat de influencer voor je aan de slag? Heb je een langdurige samenwerking voor ogen of wil je de influencer slechts voor eenmalige campagne inzetten?
 • Is jouw influencer minderjarig? Dan moet je extra goed opletten. Het behoeft geen toelichting dat je liever niet bekend komt te staan als een bedrijf dat het niet zo nauw neemt met de wet-en regelgeving omtrent kinderarbeid. Lees anders ook eens deze kamervragen over dit onderwerp.
 • Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw influencer op een kunstmatige manier de  resultaten van zijn of haar online activiteiten beïnvloedt (denk bijvoorbeeld aan het inzetten van bots, nep accounts, het kopen van volgers of likes). Maak hier afspraken over. Daarbij kan het van belang zijn om af te spreken dat jij de analytische gegevens mag monitoren en de influencer statistieken (bijvoorbeeld van Google Analytics) moet verstrekken wanneer je hierom vraagt.
 • Logischerwijze wil je niet dat jouw influencer zich online gedraagt op een wijze die jouw brand in een negatief daglicht kan stellen. Spreek bijvoorbeeld af dat jouw influencer geen discriminerende, gewelddadige, illegale, pornografische of erotische uitingen mag promoten (én wat jij voor actie onderneemt als dat wel gebeurt).
 • Hoe lang moet een post online blijven staan? Het is natuurlijk bijzonder irritant als je veel geld hebt betaalt voor een post, en jouw influencer deze 48 uur later weer offline haalt. Spreek dus af dat jouw influencer de post minimaal (x) uur / dagen na plaatsing online moet laten staan.
 • Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw influencer een post maakt, waar je niet zo blij mee bent. Het design staat je bijvoorbeeld echt niet aan (of er zitten een paar gênante spellingsfouten in). Wat is dan je game plan? Geef je de influencer nog de kans om zijn of haar fouten te herstellen? Of is het meteen 'over en uit'?
 • Jouw influencer dient zich te houden aan de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing en de relevante wet- en regelgeving (waaronder de Nederlandse Reclame Code). Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat reclame herkenbaar is als reclame. Als adverteerder ben je verplicht om jouw influencer hierop te wijzen.
 • Wie heeft het intellectuele eigendom op het marketing materiaal? Als uitgangspunt geldt immers dat de rechten van intellectuele eigendom toekomen aan degene die het werk heeft ontwikkeld (de influencer, maar ook wellicht een derde partij die een bijdrage heeft geleverd, zoals een fotograaf). Wil je deze rechten laten overdragen of een licentie afspreken?
 • Moet de influencer bepaalde targets halen? Spreek dan een resultaatsverplichting af en verbindt gevolgen aan het niet-halen.
 • Wanneer dient jouw influencer te posten? Hoe laat (tijdzone)? Om de hoeveel dagen? Zijn er ook tijdstippen of dagen waarop je niet wilt dat er gepost wordt?
 • Hoeveel posts moet de influencer plaatsen? En waar (stories, feed, etc.)? Hoe zorg je ervoor dat de post niet direct wordt ondergesneeuwd door andere content van de influencer?
 • Mag een post, nadat deze is geplaatst, nog worden gewijzigd door de influencer?
 • Welke tags, naamsvermeldingen, etc. moet de influencer bij een post vermelden?
 • Hoeveel betaal je aan de influencer? Per post, per campagne? Vooraf, achteraf?


Hulp nodig bij het opstellen van een influencer-overeenkomst? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij geven je graag advies.