Zoek
Sluit dit zoekvak.
Picture of mr. Hester Spaans

mr. Hester Spaans

Co-founder & General Legal Counsel

Help mijn website is gekopieerd door een copycat!

Vorige week was het helaas weer eens zover: een enigszins gefrustreerde ondernemer contacteerde ons omdat haar volledige website gekopieerd was. Ze had er heel wat uren ingestoken en het idee dat een concurrent van haar ‘bloed, zweet en tranen’ de vruchten zou plukken, was geen mooi vooruitzicht. Heel begrijpelijk natuurlijk. Naast het feit dat het gewoon heel vervelend is wanneer iemand er met jouw werk vandoor gaat, kan het ook zo zijn dat Google je een lagere SEO score geeft omdat zij twee keer dezelfde content op het internet terugvindt. Duplicate content wil je echt te allen tijde voorkomen. Wat is nou wijsheid in zo’n situatie? Stap 1: in ieder geval je hoofd koel houden. Stap 2: deze blog lezen. Komt jouw copycat alsnog niet over de streep? Neem dan even contact met ons op.

Hoe spoor ik copycats op?

De desbetreffende websitehouder kwam er via via achter dat een kopie van haar website op het internet rondzwierf, maar je kan natuurlijk ook zelf stappen ondernemen om copycats op te sporen.

  • Met Google: kopieer een alinea van jouw website en plaats deze in het zoekvenster van Google. Via Image Search (ook van Google) kan je bovendien heel makkelijk zoeken naar kopieën van een bepaalde foto (lees er hier meer over) en via YouTube Content ID spoor je ook op YouTube snel duplicate content op.
  • Gebruik een app/website: er zijn meerdere online tools beschikbaar om ‘duplicate content’ op te sporen. Zo scant Copyscape jouw website op kopieën. Zie meer op: https://www.copyscape.com.

Webdesigner… bij wie ligt het auteursrecht?

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat, indien je jouw website laat ontwikkelen door een webdesigner, de auteursrechten vaak bij deze partij liggen -en dus niet bij jou-.

“Huh, maar ik heb toch betaald voor het bouwen van mijn website?”

Wie betaalt, is niet relevant voor de vraag bij wie het auteursrecht ligt. Als uitgangspunt geldt dat degene die een werk maakt, de rechten hierop heeft. Dit is anders indien de auteursrechten zijn overgedragen. Veel webdesigners maken gebruik van templates, waardoor het kan zijn dat jouw website wel verdomd veel lijkt op die van een ander -die door dezelfde webdesigner is ontwikkeld-. Hier kun je helaas niet zoveel tegen doen op basis van het auteursrecht, omdat de rechten in principe bij de webdesigner en/of de ontwikkelaar liggen.

Auteursrecht op ontwerp website

Een werk wordt slechts beschermd door het auteursrecht indien zij een bepaalde mate van originaliteit heeft. Niet een hele hoge drempel, maar toch één waar je overheen moet.

Een website bestaat uit diverse elementen, zoals foto’s, teksten, video’s, footer, header, etc. Laten we voorop stellen dat een door jou gemaakte foto, tekst of video -waarbij je zelf enige creatieve inbreng hebt gehad- al snel als ‘werk’ gekwalificeerd zal worden. Tegen een kopie hiervan kan dus relatief makkelijk worden opgetreden op basis van het auteursrecht. Maar wat is nu rechtens als iemand de lay-out of een bepaalde inrichting en structuur van jouw website kopieert? Voorbeeld: de homepage van jouw concurrent heeft exact dezelfde foto-slider en footer als jouw website. Uit de rechtspraak blijkt dat het vaak niet voldoende is om aan te wijzen dat twee websites op elkaar lijken. Dikwijls bestaat de lay-out van jouw website immers uit verschillende elementen (header, footer, foto-slider, etc.) die ook worden gebruikt op websites van jouw concurrenten. Het zou dus mogelijk kunnen zijn dat verschillende makers (onbewust) tot hetzelfde resultaat komen. De lay-out mist dan een eigen oorspronkelijk karakter en jouw persoonlijke stempel waardoor het ontwerp niet beschermd wordt door het auteursrecht. Dit is anders als je echt duidelijk kan maken dat je creatieve keuzes hebt gemaakt bij de inrichting van jouw website.

“En nu?”

Indien je als maker of rechthebbende van jouw website toch een beroep wilt doen op de auteursrechten op de lay-out van jouw website, dien je voor elk afzonderlijk element(bijvoorbeeld voor die mooie footer met roze streepjes) -alsmede voor de samenhang van alle elementen- te onderbouwen waarom deze een eigen, oorspronkelijk karakter heeft en jouw persoonlijke stempel draagt.

Stappenplan bij een copycat

  • Check eerst even of het auteursrecht wel bij jou ligt (en niet bijvoorbeeld bij jouw webdesigner).
  • Verzamel zoveel mogelijk bewijs: maak een screenshot van de kopie van jouw website (het liefst met datum), noteer de URL van de copycat, etc.
  • Ga even bij jezelf te rade wat je precies wilt. Vind je het voldoende dat de inbreuk op jouw auteursrechten stopt? Of wil je ook een schadevergoeding vragen?
  • Schrijf een brief (of e-mail) waarin je de ‘copycat’ vertelt dat deze inbreuk maakt op jouw auteursrecht (specificeer waar de inbreuk uit bestaat en waar je dit hebt gezien), wat jouw schade is, dat de inbreuk moet stoppen en welke oplossing je redelijk vindt (bijv. een bedrag aan schadevergoeding). Geef bovendien aan binnen welke termijn jouw copycat moet voldoen aan jouw verzoek.
  • Geen reactie? Schakel dan eens een jurist of advocaat in om een aangetekende brief aan jouw copycat te versturen.
  • Mocht er alsnog geen reactie komen, dan kan het lonen om een rechtszaak te starten.

Legal support nodig?

Neem contact met ons op

Scroll naar boven

mr. Hester Spaans

Co-founder & General legal consultant

Hester is een van de oprichters van Spaans&Spaans en werkt als General Legal Consultant. Ze heeft meerdere masters in het recht afgerond aan de Universiteit van Amsterdam en het voorrecht gehad een half jaar aan de University of Hong Kong te mogen studeren. Gefrustreerd over de stoffige juridische wereld, besloot ze destijds het heft in eigen hand te nemen en als ondernemer te starten. 

Inmiddels werkt ze al zo’n 5 jaar bij Spaans&Spaans en heeft ze honderden ondernemers mogen bijstaan met vraagstukken op het snijvlak van IT en recht.

Haar passie voor tech (en met name web3!) is van grote waarde bij het ‘vertalen’ van juridische regelgeving op het gebied van ICT/internet-en privacyrecht naar de dagelijkse technische realiteit. Klanten omschrijven haar als doortastend, vakkundig en pragmatisch. Om haar kennis op peil te houden is ze o.a. lid van de Vereniging voor Auteursrecht. 

mr. Lucia Spaans

Co-founder & Privacy officer

Lucia is mede-oprichter van Spaans&Spaans en werkt gedreven samen met het team aan het leveren van onze juridische diensten op top niveau.

Ze is enorm gemotiveerd en een perfectioniste (soms, oké, dikwijls, op het irritante af) die alles tot in de puntjes geregeld wil zien. Haar passie voor het recht kwam al naar voren tijdens haar studietijd in Amsterdam, waar ze ervoor koos om twee juridische masters te volgen. Het liefst controleert ze alle juridische stukken en correspondentie die dagelijks bij Spaans&Spaans de deur uitgaan meerdere malen, zodat de cliënt er zeker van kan zijn dat alles perfect geregeld is.

Verder is ze een groot fan van koffie, reist ze graag en is ze actief als gitariste (ja, echt).