Bemiddelingsovereenkomst

De juridische term ‘bemiddelingsovereenkomst’ zegt je wellicht niet zoveel maar iedereen kent wel iemand die bemiddelt tussen twee of meerdere partijen. Denk maar aan een recruiter of headhunter (bemiddeling tussen kandidaat en werkgever) of een makelaar (bemiddeling tussen verkoper en koper). Beiden werken via een bemiddelingsovereenkomst voor hun opdrachtgever.

In artikel 7:425 van ons Burgerlijk Wetboek wordt de volgende definitie gegeven over een bemiddelingsovereenkomst:

De bemiddelingsovereenkomst is de overeenkomst van opdracht waarbij de ene partij, de opdrachtnemer, zich tegenover de andere partij, de opdrachtgever, verbindt tegen loon als tussenpersoon werkzaam te zijn bij het tot stand brengen van een of meer overeenkomsten tussen de opdrachtgever en derden.

De bemiddelingsovereenkomst is juridisch gezien een specifieke vorm van de overeenkomst van opdracht. In een bemiddelingsovereenkomst worden afspraken opgenomen die de verhouding tussen opdrachtgever en bemiddelaar regelen zodat partijen niet achteraf voor vervelende verrassingen komen te staan. De precieze inhoud van een bemiddelingsovereenkomst hangt af van het soort bemiddelingswerkzaamheden die de bemiddelaar zal uitvoeren. Zo zal een bemiddelingsovereenkomst van een werving-en selectie bureau er heel anders uit komen te zien dan die van een makelaar.

Heb je een bemiddelingsovereenkomst nodig, dan kunnen wij die voor jou opstellen. Wij stellen al een bemiddelingsovereenkomst op vanaf €200,-(exclusief 21% BTW). De bemiddelingsovereenkomst wordt altijd op maat gemaakt door een van onze juristen aan de hand van de informatie die wij van jou ontvangen. Neem gerust even contact op.

Algemene Voorwaarden nodig die specifiek toegesneden zijn op jou als bemiddelingsbureau? Bij Spaans&Spaans maken we regelmatig voorwaarden voor uitzendbureaus, headhunters en andere bemiddelaars.